28 Ekim 2010 Perşembe

Avlanmak İçin Cırt Cırt Yöntemini Kullanan Karınca Türü Keşfedildi


Fransız Guyanası olarak adlandırılan bölgede bilim adamları tarafından yapılan araştırmalara göre “Azteca” cinsi karıncalar, avlanmak için özel bir yöntem kullanıyorlar: Cırt cırt 

“Plos One“ adlı dergide yayınlanan habere göre Guyana ormanları ekoloji laboratuvarından Alain Dejean ve ekibinin yaptığı araştırmada, “Azteca andreae“ cinsi karıncaların “C. obtusa“ ağaçlarının yapraklarına cırt cırt yöntemini kullanarak tutundukları belirtildi. 

Azteca andreae türü karıncaların C. obtusa türü ağaçta büyük avlar yakalayabiliyorken, aynı tür karıncaların C. palmata türü ağaçta büyük avları yakalayamadıkları görüldü. Bu iki ağaç arasındaki tek fark ise, C. obtusa türü ağacın yapraklarının alt kısmında yer alan kadifemsi tüylü dokuydu. Karıncalar C. palmata türü ağacın düz yaprakları üzerinde aynı başarıyı gösteremiyordu. 

Araştırmacıların gözlemlerine göre avlanmak için hazırlanan işçi karıncalar, öncelikle ağacın yapraklarının altında, yaprak kenarında yan yana dizilip avlarını beklemeye başlıyorlardı. Bekledikleri büyük av geldiğindeyse cırt cırtta olduğu gibi yaprağın altındaki tüylere kanca benzeri pençeleriyle tutunarak avlanıyorlardı. Diğer karınca türleri kendi ağırlıklarının en fazla 2.000 katını kaldırabilirken, Azteca andrea türü karıncalar, bu doğal cırt cırt sistemi sayesinde kendi ağırlıklarının 13.500 katı ağırlığında bir yükü kaldırabiliyorlardı. Bu karıncaların araştırmacılar tarafından gözlemlenen en büyük avları 10.5 cm boyundaki ve 18.6 gr ağırlığındaki bir çekirgedir. Bu türde bir karıncanın ağırlığının yalnızca 1.4 mg yani bir toz şeker tanesinin ortalama ağırlığından da az olduğu düşünüldüğünde, cırt cırt yönteminin karıncalara sağladığı dayanıklılık daha iyi anlaşılmaktadır. 

Bilim adamları, karıncaların çenelerine 10 sentlik bozuk para gibi kaldırabilecekleri oranlarda çeşitli ağırlıklar astılar. Karıncaların bu ağırlıkları yaprağın pürüzsüz üst kısmında ya da plastik bir yüzey üzerinde dururken kaldıramadıklarını, yaprağın alt yüzeyindeki kadife dokunun üzerindeyken kaldırabildiklerini gördüler. Kuşkusuz karıncaları bu mucizevi özellikleri ve kusursuz yaşam biçimleriyle yaratan, tüm doğaya ve tüm evrene hakim olan Yüce Allah’tır. Kuran'da Allah, benzersiz yaratması hakkında şöyle buyurmaktadır: 

“Göklerin ve yerin mülkü Allah’ındır. Allah, herşeye güç yetirendir. Şüphesiz göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün art arda gelişinde temiz akıl sahipleri için gerçekten ayetler vardır.” (Al-i İmran Suresi, 189-190)

Bu makale, İlmi Araştırma Dergisi 74. sayı (Ağustos 2010) 27. sayfada yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder